Fre 17/11 2023

Övningsgrupp med Ming

Anteckningar av Karin Skog och korrigering av Ming Miku


Fredag 17/11 2023


Mindet styr - repetition

Stå rakt upp i det mest optimala läget

I den här första övningen ska du tänka att du ska hitta den mest optimala stående positionen för dig. 

  • Tänk att du har ett snöre som drar upp din skalle till universum. 
  • Tänk att du drar upp naveln i ett snöre. 
  • Tänk att du drar ner svanskotan med ett snöre ner till andra sidan av universum. 
  • Tänk att du flyttar in din haka mot nacken. 
  • Tänk att du lutar dig lite framåt på fötterna. 
  • Slappna av.

Rörelse med axlar och armarna

Tänk att luften lyfter dina händer upp mjukt framför dig. Tänk först riktningen och låt sen axeln följa med, uppåt sen bakåt. När du flyttar fram händerna är det handloven som är längst fram och “drar” armen fram. Sen upp, bak och framåt igen. 


Fysiska övningar - process

Moment 1 (öppna)

Börja med att forma en Qi boll framför naveln och vänd händerna sedan mot magen och skicka in qi. När händerna sen går bakåt så är de riktade bakåt men du kan vända dem och skicka in qi i Lower Dantian bakifrån innan du går upp. Böj handflatorna uppåt och stanna vid sidorna av bröstkorgen och sänd qi till bröstet. Fortsätt framåt och upp till ögonbrynen med händerna riktade mot dig, sen öppnar du upp armarna åt sidorna och ut till axelhöjd. Vänd händerna uppåt och gå upp över huvudet. Där kan du vända händerna neråt och skicka information ner i kroppen. Sen tar du händerna helt högst upp i luften, riktade mot varandra och klistrar armarna mot öronen.


Moment 2 (Ryggböjning + höftöppning)

Tänk ett snöre som drar huvudet uppåt och sen neråt framåt, en kota åt gången. Kom ner och vila handflatorna på fötterna. Om du inte når hela vägen är det okej, men tänk att du gör det ändå. Benen är mjuka, avslappnade och raka. 



Tänk att skinkorna/rumpan säras lite utåt, så att hela kroppen bara hänger där. Det kan du hjälpa till med genom att ha fotsulorna platt på golvet och trycka de inre fotsulorna lite ner i marken. Så det blir mer naturligt öppet i bäckenbottnet. 



När vi jobbar här nere så jobbar vi med höften. Vi använder samma princip som med axlarna att vi styr rörelsen med mindet först, i en cirkel. Tänk att gravitation från Nedre Dantian drar kroppen neråt, kroppen kommer att lutas fram av sig själv mot främre fotsulor. Ner och fram. Upp genom en känsla av en snöre från himlen drar kroppen genom Mingmen (punkten mellan 2:a och 3:e ländkotor) och bak av kroppen själv. ‘Smidigaste optimala rörelser är en rund form. Med minsta lilla motstånd uppnår du största möjliga effekt.  

Vikten från Nedre Dantian drar ner dig mjukt och lite fram och när vi är här tänker vi att ett snöre från ländkota 2:a & 3:e drar dig upp och lite bak. Och sen gör du om det 2 gånger. Andas lugnt, var så avslappnad som möjligt. Gör det mjukt i flow, då hinner kroppen korrigeras och läka. Om du forcerar korrigeringen då får du bakslag.



Upplevelsen av den här övningen kommer att ändras hela tiden, samma övning ger stor möjlighet att du känner skillnad i kroppen. 


Idag ska vi lägga till ett nytt moment i övningen

Moment 3

Vanligtvis kör vi den här 3 gånger, men du kan köra hur många gånger du vill. Den är jättebra för höften, knät och foten mm. 



  1. Vi börjar med att räta upp knäna, sen lägger vi händerna på golvet framför fötterna, mjukt böjda i 90 grader. Om ni inte når så långt ner så häng bara ner på den höjd du klarar. 
  2. Vi drar in naveln mot 2-3:e ländkotan så att fram- och baksidan av Lower Danitan dras ihop. Stanna där i den indragningen och böj dig ner. Dra in igen och stanna där, böj igen. Upprepa sen en 3:e gång. Dessa 3 rörelser ser till att bröstet kommer så nära benen det går. För vissa blir det bra resultat bara av att tänka på att dra in naveln, just den övningen är väldigt effektiv.
  3. Sen flyttar vi händerna till vänster 90 grader och gör upprepar övningen 3 ggr där, tekniken är att ha fotsulan platt golvet. Då jobbar vi mycket mer med att öppna höfterna när vi roterar. Skillnaden är att höften som är på vänster sida är kontrakterad mot höften på höger sida. Dra in, böj lite grann.
  4. Sen flyttar vi kroppen och händer i böjande läget till mitten och fortsätt till höger och gör samma 3 ggr. 
  5. Flytta sedan tillbaka till mitten och händerna framför fötterna igen. Sära händerna längs fötternas utsidor och lägg dem runt hälarna på baksidan, gör samma övning med naveln och böjningen 3 ggr. 
  6. Efter det så kommer vi upp en kota åt gången. OBS! armarna limmas mot ögonen medan du kommer upp.
  7. Vid stående gör vi axelövningen. Jobbar med axeln, upp, bak och fram med handloven. Kroppen mjukar som ett sjögräs.

Moment 4 (stäng), moment 1 baklänges

  1. Stäng, gör tvärtom som du gjorde i moment 1.
  2. Händerna börjar högt upp klistrade till öronen. 
  3. Gå ner längs med sidan till axlar, fram framför ansiktet ögonbrynen, gå neråt till bröstet, bakåt till ryggen, ner och runt till framsidan av nedre Dantian. Landa med händerna på naveln. 

Hemläxa

Gör övningen i ca 10 min per dag. Det behöver inte vara 100% rätt, gör det så som du kommer ihåg det. Se bara till att du har en mjuk kropp, njuter och är avslappnad.


Tema den senaste tiden: 

Alla de här obekvämligheter, konflikter och motstånd som vi människor möter. De kommer för att det är den absolut bästa möjligheten att bygga ett nytt resultat, nya strukturer, nya organ osv. Ju jobbigare desto större förändring. Men förändring till vad? Tänk att det är till något nytt? Inte tillbaka till något som varit. Så alla konflikter som dyker upp, tänk, wow vad intressant, nu ska jag studera mig själv och se hur jag kan hjälpa mig själv att bli klar med den här biten så fort som möjligt. 



Det här håller på att bli något nytt som är helt perfekt!

Ska jag söka självhjälp, en övning etc, för att hjälpa det fortare? 

Nu kommer det bli bättre och bättre!



Börja med att lära dig grunderna och sen kan du själv lägga till egna saker som hjälper dig läka.

 

Det är vi själva som styr resultatet. Genom att vi väljer resultat, fokuserar vi på resultatet och går framåt till det som är nytt och bra. Oftast tror vi inte på det nya, vi fokuserar på det som är dåligt. För det är så jobbigt och då går det åt skogen. Alla jobbiga saker som händer oss har vi också bestämt. Men vi kan bestämma helt nya vägar och du kan nå dit. Du kan även styra resultatet, hur snabbt du kan komma dit och om du kan njuta av det under tiden.  


Complete and Continue  
Discussion

0 comments